Langgekoesterde wens: een Tovertafel voor dagbesteding en behandeling

Op 29 oktober 2019 nam het team van verpleegafdeling 3 A-B de tovertafel in gebruik, een geschenk van de Vrienden van het Ommelander Ziekenhuis en de serviceclub Past Rotarians Eemsdelta.

De Tovertafel is ontwikkeld voor ouderen en mensen met een motoriek-uitval. Zij kunnen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis samen of alleen spelen met op een tafel geprojecteerde bewegende lichtbeelden.

Langgekoesterde wens

De Tovertafel is een langgekoesterde wens van het ziekenhuis. Hoofd kliniek Marianne de Zeeuw: “Ons doel was een leuke en passende vorm van dagbesteding vinden, die ook de behandeling ondersteunt. De Tovertafel sluit hier perfect bij aan.”. De afdelingen Fysiotherapie en Ergotherapie gaan de Tovertafel gebruiken bij de begeleiding van onder andere patiënten die zijn opgenomen vanwege een beroerte. Vaak is als gevolg van de beroerte de handmotoriek verstoord. Met de behulp van de Tovertafel kan op speelse wijze de handfunctie worden geoefend. 

Zorginnovatie

De Tovertafel bestaat uit een beamer, infraroodsensoren, luidspreker en processor en bevat een reeks spellen die bestaan uit interactieve lichtprojecties. Via de beamer die recht boven een tafel hangt, worden de spellen op het tafelblad geprojecteerd.

Ervaring met de Tovertafel (dd oktober 2020)

Marianne de Zeeuw: "Wij zijn nog steeds erg blij met de tovertafel. De tafel is afgelopen periode wat minder is ingezet vanwege de coronamaatregelen.  Vooral het gebruik door patiënten zelf, al dan niet samen met de familie, is nu niet mogelijk. De tafel wordt nog steeds wel ingezet al onderdeel van de therapieën door bijvoorbeeld fysio- en ergotherapeuten. De leverancier is actief als het gaat over updates van de spellen door bijvoorbeeld ter gelegenheid van feestdagen tijdelijk een leuk nieuw spel ter beschikking stellen. Deze maand ben ik nog door de leverancier benaderd voor het afnemen van een interview om te kijken naar klanttevredenheid, verbeteringen en wensen. Al met al dus een goede keus geweest!"

Langgekoesterde wens: een Tovertafel voor dagbesteding en behandeling

Bekijk ook


Picknicksets voor ziekenhuis

Picknicksets voor ziekenhuis

 
Kerstattenties voor patiënten   

Kerstattenties voor patiënten  

 
Patiënten in het ziekenhuis verblijd met kleine attentie

Patiënten in het ziekenhuis verblijd met kleine attentie