Bomen van oude appelrassen geplant op ziekenhuisterrein

Dinsdag 14 maart jl. heeft kwekerij De Baggelhof uit Nietap drie appelbomen geplant op terrein vasn het Ommelander Ziekenhuis. Neuroloog Anna Bartels schonk de bomen, die behoren tot oude appelrassen. 

"In 2021 heb ik een appel- en perenboom geplant in mijn achtertuin en in mijn moestuintje. In deze tijd waarin zoveel natuur verdwijnt, zouden er nog veel meer bomen geplant moeten worden. Maar mijn tuintjes zijn vol. Ik bedacht dat het mooi zou zijn om op het ruime ziekenhuisterrein bomen van een paar oude Groninger appelrassen te hebben staan. Een boom planten waar fruit aankomt, leek mij in een tijd waar veel natuur verdwijnt, mooie symboliek. Zelf ken ik de Groninger Kroon als een sterk, oud ras met een lekkere appel voor taarten en appelmoes. Het leek me leuk om een soort te planten waar Groningers trots op zijn. Boomkweker Lubbert Dijk van kwekerij De Baggelhof in Nietap, is kenner en kweker van oude boomrassen. Hij adviseerde me om voor het ziekenhuis behalve de Groninger Kroon ook een Winschoter Glorie en een Veendammer Glorie te nemen. Goed idee en ook heel toepasselijk! Als plek voor de bomen dacht ik aan de picknickplaats bij de personeelsingang. Daar komen dagelijks veel mensen langs lopen of even pauzeren en hebben ze zicht op een paar mooie appelbomen. Maar die plek kon niet vanwege allerlei leidingen in de grond. Maar de plek waar ze nu staan is ook prima." Hoe lang het duurt voordat er appels aan de 3 bomen komen? Volgens kweker Dijk is dit het begin van een kleine boomgaard waarvan over niet al te lange tijd de eerste vruchten geplukt kunnen gaan worden. De bomen hebben na het planten niet veel extra verzorging nodig. Anna: "Ze moeten wel af en toe gesnoeid worden. Ik hoop dat er bedrijf dat ook de andere bomen op het ziekenhuisterrein snoeit, dat kan doen. En anders neem ik zelf mijn zaag wel een keer mee."

Appeltaart-verkoop en opbrengst voor de Vrienden
Mochten er straks appels aan de bomen komen, dan lijkt het Anna leuk als daar appeltaarten van gemaakt worden: "Kunnen we de taartpunten ook verkopen in het restaurant en de kiosk. Ik zou het mooi vinden als de opbrengst van die verkoop dan gaat naar de Vrienden van het Ommelander Ziekenhuis. Zij kunnen dan nog een paar appelbomen kopen. Dan is de cirkel helemaal rond!" Goos Linde, bestuurslid van de Vrienden was er bij toen de bomen geplant werden. Hij vindt dit idee rond de verkoop van de appeltaarten origineel: "We gaan samen met Anna en het ziekenhuis hierover absoluut nadenken!"

Toelichting op de appelrassen
De Groninger Kroon is omstreeks 1875 in Noordbroek gevonden door S.H. Brouwer. Hij noemde de appel naar zijn vrouw Jantje Kroon. De boom geeft mooie stevige appels die veel vitamine C bevatten en vooral geschikt zijn als handappel. De Winschoter Glorie is in 1911 op een van de kwekerijen rond Winschoten gevonden op een doorgeschoten onderstam. Het is de sterke boom die behoorlijk groot kan worden. De frisse, zoetzure appel is geschikt voor taart, moes en is ook als handappel lekker. De Veendammer Glorie is een goed smakende handappel. Boomkweker Kuiper kweekte deze appel rond 1930 uit een kruising tussen een Bramley's Seedling en een Groninger Kroon. 

(14 maart 2023)

Bekijk ook


Donatie voor methode revalidatie bij niet-aangeboren hersenletsel

Donatie voor methode revalidatie bij niet-aangeboren hersenletsel

 
Weer een mooi DelfSail-uitje voor groep oncologiepatiënten

Weer een mooi DelfSail-uitje voor groep oncologiepatiƫnten

 
Appelbomen in bloei!

Appelbomen in bloei!